DuranHedt.com

Analiza lichidului cefalorahidian (LCR)

CSF (cefalorahidian sau lichid cefalorahidian LCR)

- un fluid biologic, necesar pentru funcționarea SNC. Studiul său este una dintre cele mai importante tipuri de teste de laborator. Se compune din faza de pre-analitică (pregătirea subiectului, colectarea materialului și livrarea acestuia la laborator), analitice (cercetare de fapt face) și postanalytical (transcriptul rezultatului). Numai executarea corectă a tuturor manipulările pe fiecare dintre acești pași determină calitatea analizei.

Lichidul cefalorahidian (LCR) este format în plexul coroid ale ventriculelor cerebrale. La adult spațiile umane subarhnoidalnyh simultan și circulă în ventriculii creierului de 110-160 ml CSF, in canalul spinal - 50-70 ml. Lichior se formează în mod continuu la o viteză de 0,2-0,8 ml / min, în funcție de presiunea intracraniană. Într-o persoană sănătoasă zi formată 350-1150 ml CSF.

Lichidul obținut prin puncție canalului spinal, cel mai adesea - lombare - conform metodelor neurologi și neurochirurgi bine cunoscute. Primele sale picături sunt eliminate (sânge „drum“). Apoi, lichidul colectat cel puțin două tuburi: tub convențional (chimic, centrifugare) pentru analize clinice și chimice generale, steril - examinare bacteriologică. Pe formularul de sesizare la medicul de examinare LCR ar trebui să specifice nu numai numele pacientului, dar, de asemenea, diagnosticul clinic și scopul studiului.

Trebuie reamintit că livrat probele de lichior de laborator trebuie să fie protejate de pergrevaniya sau răcite și probe pentru a detecta testele polizaharide bacteriene serogicheskih trebuie încălzit într-o baie de apă timp de 3 min.

Testarea efectivă în laborator a lichidului cefalorahidian (faza analitică) se efectuează în conformitate cu normele adoptate în laboratorul clinic în analiza oricăror fluide biologice, și include următoarele etape:

- Analiza macroscopică - evaluarea proprietăților fizico-chimice (dimensiune, culoare, caracter)
- contorizarea numărului de celule,
- Microscopie de pregătire nativ și colorat citologie preparata-
- biochimice de cercetare,
- examinarea microbiologică (dacă este indicat).

Considerăm că este oportun și informativ, în unele cazuri, să completeze studiul imunologic CSF și, eventual, - alte teste, a căror semnificație este discutată în literatura de specialitate.

Decodarea performanța LCR

incolor Normal CSF și porozrachna (ca apă distilată, în comparație cu care proprietățile fizice descriu în general LCR).

lichior gri sau gri-verde este cauzata de obicei un amestec de bacterii si leucocite. Red CSF intensitate variabilă (eritrohromiya) acționat de amestec de eritrocite care apar în cazul hemoragiei cerebrale sau proaspăt prejudiciu. eritrocit vizual pristutstvuyut este detectat atunci când un conținut mai mare de 500-600 microlitri.

In procesele patologice pot fi ksantohromnoy lichid - colorat în produse galbene sau galben-brun de defalcare hemoglobinei. De asemenea, ia în considerare xanthosis fals - lichior de culoare cauzate de droguri. Mai puțin frecvent întâlnim LCR verzui (meningita purulentă, abces cerebral). Literatura de specialitate descrie culoarea și lichidul korchnevy - Breakout chisturi craniofaringiom în calea lichidului cefalorahidian.

Turbiditatea soluției de lucru se poate datora celulelor sanguine impurității sau microorganisme. În acest ultim caz, ceața poate fi îndepărtată prin centrifugare. Atunci când conținutul în LCR cantitatea de proteine ​​brute a crescut devine opalescent.

Densitatea relativă a lichidului cefalorahidian obținut prin puncție lombară, 1,006-1,007. Atunci când inflamația meningelui, traumatisme cerebrale densitatea relativă a cerebrospinal fluidului crește la 1,015. Aceasta scade cu supraproducția de lichid cefalorahidian (hidrocefalie).

Atunci cand nivelurile ridicate de fibrinogen în LCR este format filmul fibrinoasă sau un cheag care apare mai frecvent în meningita tuberculoasă. Uneori, tubul cu lichid a fost lăsat la temperatura camerei timp de o zi (dacă este necesar, pentru a stabili cu precizie -? Filmați format). În prezența fibrinoasa filmului său de ac de disecție este transferată pe o lamelă de sticlă și colorate cu Ziehl-Neelsen sau o altă metodă de identificare a micobacteriilor. CSF Normal 98-99% apă.

Cu toate acestea, studiul de compoziția sa chimică este o sarcină importantă. Aceasta implică determinarea nivelului de proteine, glucoză și clorură, și este completată de alți indicatori într-un număr de cazuri.

Analiza rezultatelor de decodare CSF

Proteina din lichidul cefalorahidian

Mai mult de 80% din proteinele CSF din plasmă curge prin ultrafiltrare. Conținutul de proteine ​​al normei în diferite porțiuni: o ventricular - 0,05-0,15 g / l, cisternală 0,15-0,25 g / L, lombare .15-.35 g / l. Pentru a determina concentrația proteinei în lichidul cefalorahidian, poate fi utilizat oricare dintre metode standardizate (cu acidul sulfosalicilic și sulfat de amoniu, și altele). Conținutul crescut de proteine ​​din LCR (giperproteinarhiya) se poate datora unor factori diverși patogenice (Tabelul 1).

Studiul proteinei CSF face posibilă nu numai pentru a clarifica natura procesului patologic, dar, de asemenea, pentru a evalua starea barierei hematoencefalice. Indicator pentru aceste scopuri pot fi albumina, cu condiția ca nivelul în LCR este determinat prin metode imunochimice. Determinarea albumină este efectuată în legătură cu faptul că aceasta, ca proteina din sânge nu este sintetizat la nivel local și, prin urmare, poate fi un „marker de“ imunoglobuline infiltrați din fluxul sanguin datorită barierei permeabilității alterată. Determinarea simultană a albuminei în ser (plasma) din sânge și albumina LCR ne permite calcularea indicelui:

 Analiza rezultatelor decodificare LCR indicele de albumină

Când bariera hematoencefalică intactă, acest indice este mai mic de 9, cu leziuni moderate - 9-14, cu o notabilă - 14-30, cu leziuni grave - 30-100, și o creștere de mai mult de 100 indică o defecțiune completă a barierei.

In ultimii ani, a crescut interesul specific CNS proteine ​​lichior - enolaza neuron, S-100 de proteine, proteina bazică a mielinei (MBP), și altele. Una dintre cele mai promițătoare dintre ele în scopuri clinice, pare să MBP. In LCR normale, este practic absentă (concentrația acestuia nu depășește 4 mg / l) și apare doar în condiții patologice. Această caracteristică de laborator nu este specific unei anumite entități clinice dar reflectă dimensiunea leziunii (cea mai mare parte asociat cu distrugerea solid alb). Unii autori că o definiție promițătoare MBP în LCR pentru monitorizarea neuroAIDS ia în considerare. Din păcate, astăzi rămân probleme asociate cu determinarea directă a concentrației proteinei.

Glucoza în LCR

Glucoza se găsește în lichidul cerebrospinal normală la o concentrație de 2.00-4.18 mmol / l. Această valoare este supusă unor fluctuații semnificative chiar și la oamenii sănătoși, în funcție de regimul alimentar, activitatea fizică și de alți factori. Evaluarea exactă a nivelurilor de glucoză în lichidul cefalorahidian pentru a determina simultan nivelul său în sânge, în cazul în care în mod normal este de 2 ori mai mare. Nivelurile crescute de glucoză din sânge (giperglikoarhiya) apare in diabetul zaharat, encefalita acută, tulburări circulatorii ischemice și alte boli. Gipoglikoarhiya observate cu meningita de etiologii diverse, sau inflamații aseptice, leziuni neoplazice ale creierului și membranele, cel puțin - cu infecția cu herpes, hemoragie subarahnoidiană.

Unele avantaj asupra glucozei ca un marker de diagnostic este lactat (acid lactic), ca și concentrația sa în lichidul cerebrospinal (1,2-2,1 mmol / l) este independent de faptul că în sânge. Nivelul său este crescut în mod semnificativ în diferite condiții asociate cu metabolismul energetic - afectarea meningita, in special - cauzate de flora Gram-pozitive, hipoxie cerebrală și altele.

Clorurile în lichidul cefalorahidian

Clorurile - conținut în lichidul cefalorahidian normal - 118-132 mmol / l. concentrație crescută în LCR se observă în încălcarea scoaterii lor din organism (rinichi, inimă), în bolile degenerative și tumori ale SNC. Scăderea conținutului de clorură este marcată cu encefalită și meningită.

Analiza Cloruri decodare CSF rezultate în LCR 

Enzime în lichidul cefalorahidian

Lichior se caracterizează prin activitate scăzută a enzimelor conținute în aceasta. Modificarea activității enzimei în CSC în diferite boli sunt în general nespecifice și paralele descrise schimburi în sânge în aceste boli (Tabelul 2). Diferite abordări merită interpretare a schimbărilor în activitatea creatinfosfokinazei (CPK). Această enzimă în țesuturile din cele trei fracțiuni, care sunt caracterizate nu numai prin diferențe moleculare, ci și natura distribuției în țesuturi: CK-MB (miocard), CK-MM (mușchi), CK-BB (creier). Dacă activitatea totală a CK în LCR nu are nici o valoare de diagnostic de bază (poate fi crescută atunci când o tumoare, infarct cerebral, epilepsie și alte boli), fracția de CK-BB este markerul relativ specific țesutului cerebral afectat și activitatea în LCR este corelată cu scala Glasgow.

Numărul de celule și cytogram lichidul cerebrospinal

In studiul fluidelor biologice și LCR, inclusiv în mod tipic contoriza numărul de celule din cytogram și frotiuri azureozinom pătat (Romanowsky-Giemsa Nocht, Pappenheim). Numărarea elementelor celulare în lichidul cerebrospinal (cytosis determinare), prin intermediul unei camere Fuchs-Rosenthal, pre-reproducere acesta reactiv Samson de 10 ori. Folosind doar dat vopsea, mai degrabă decât oricare altul. Acesta permite celulelor să se coloreze timp de 15 minute, iar celulele păstrează nemodificate la 2 ore.Numărul de celule de-a lungul celulei este împărțit la 3 cytosis astfel obtinut in 1 ul. Pentru o mai mare precizie, ia în considerare numărul de celule în trei camere. Când Fuchs-Rosenthal camera absenta Goryaeva poate utiliza aparatul foto, prin numărarea celulelor din întreaga rețea ca în cele trei camere, rezultatul se înmulțește cu 0,4. Până în prezent, există discrepanțe în unități ale numărului de celule - numărul de celule din camera, în 1 mm sau 1 litru. Probabil, cu toate acestea, este oportun să exprime numărul de celule din microlitri cytosis. Pentru a calcula numărul de globule albe și celule roșii din sânge în LCR pot fi folosite și sisteme automatizate.

Conținutul crescut de celule în LCR (pleiocitoză) apare frecvent în bolile inflamatorii, într-o măsură mai mică - cu iritație meningeală. Pleiocitoza cel mai proeminent văzut cu infecții bacteriene, fungice leziuni cerebrale si a meningitei tuberculoase. În epilepsie, arahnoidita, hidrocefalie, procese degenerative, precum și alte boli ale numărului de celule ale sistemului nervos central rămâne normală.

Colorarea celulelor reagent de preparare nativ Samson permite suficiente celule diferențiate în mod fiabil. Dar mai exacte caracteristicile morfologice realizate după fixarea și colorarea preparatelor citologice preparate. Abordarea modernă la prepararea unor astfel de produse implică utilizarea de Cytospin. Cu toate acestea, chiar și în Statele Unite, ei au doar 55% din laboratoare. Prin urmare, în practică, un mod mult mai ușor - depunerea celulelor pe o lamă de sticlă. Preparatele trebuie sa fie bine uscate în aer, și apoi vopsite.

Analiza rezultatelor de decodare CSF 

Specimenul colorate sunt elemente numărul de celule. Acestea sunt reprezentate în principal de celule sanguine (de obicei - limfocite și neutrofile, cel puțin - monocite, eozinofile, bazofile) se pot întâlni celulele plasmatice și mastocite, macrofage, bile aspect granulat (forma degenerativă un tip special de macrofag - lipofagov capabil la degenerare grasă), celulele arahnoendoteliya, epindimy . Morfologia acestor elemente de celule sunt în general bine cunoscute medicilor și diagnostic de laborator este descris în detaliu în multe manuale. Nivelul și natura CSC cytogram pleiocitoză permite specificarea naturii procesului patologic (Tabelul 3).

Leucocitoza adesea însoțită de infecție acută (locală și meningita difuză). CSF Eozinofilia este rara - atunci cand echinococoza cerebral, meningita eozinofilica. CSF eozinofilie nu se corelează, de regulă, cu numărul de eozinofile din sânge. Limfocitară pleiocitoză CSF are loc in meningita virala, scleroza multipla, faza cronică de meningita tuberculoasă dupa operatii pe membranele creierului. In procesele patologice ale SNC observat polimorfism limfocitelor, printre care sunt activate. Ele sunt caracterizate prin prezența citoplasmă abundentă cu granule palely azurofile simple, unele celule au otshnurovku sau fragmentarea citoplasmei (clasmatosis). Celulele plasmatice apar în cytogram meningite virale sau bacteriene, procesele inflamatorii subacute, în timpul recuperării din neurosifilis. Monocitele în curs de degenerare în cefalorahidian limfocitele mai rapide fluide observate în scleroza multiplă, panencefalita progresivă, inflamația cronică. Mocnit Macrofagele - „infirmieri“ lichior, apar cu hemoragii, infecții, necroză ischemică și traumatice.

Uneori CSF detectat celule anormale - elementele care, prin caracteristicile lor morfologice nu pot fi atribuite forme celulare specifice. Celulele atipici se gasesc in procesele inflamatorii cronice (meningita tuberculoasă, scleroza multiplă etc.), și de multe ori acestea sunt celule tumorale. Probabilitate gaseste celulele canceroase in lichidul cefalorahidian in tumorile cerebrale este scăzută (mai puțin de 1,5%). Detectarea celulelor blastice în LCR, în tumori maligne hematologice sugerează neuroleukemia.

Analiza compoziției de lichior este important să se evalueze raportul dintre proteine ​​și elemente celulare (disociere). Când celula-proteina de disociere notat pleiocitoză exprimată la un conținut normal sau ușor crescute de proteine. Acest lucru este tipic de meningita. Belkovokletochnaya disociere caracterizat giperproteinarhiey la cytosis normal. Această condiție este tipic pentru procesele de stagnare in caile de lichid cefalorahidian (tumora, arahnoidită și colab.).

situații clinice necesită uneori numărarea numărului de eritrocite în lichidul cefalorahidian sângeroase (pentru volum hemoragie obiectivare). Numărarea celulelor roșii din sânge sunt la fel de bine ca și în sânge. După cum sa arătat mai sus, se schimbă culoarea în cazul în care lichidul 1 mm conține mai mult de 500-600 eritrocite colorație observabil are loc în prezența a aproximativ 2000 și, atunci când devine nivel eritrocitar hemoragic mai mult de 4000 / L.

Testarea microbiologică a lichidul cefalorahidian

Una dintre cele mai frecvente boli ale sistemului nervos central este meningita purulenta. În astfel de cazuri, de urgență specială de studiu mikorobiologicheskoe. Acesta include un test orientativ - medicamente bacterioscopia și tehnici de cultură clasice. lichior bacterioscopia are valoare de diagnostic limitată, în special în prepararea CSF transparent. Pătarea preparat din lichidul de nămol obținut prin centrifugare okarshivayut metilen colorație albastră sau Gram, deși unii autori cred că ultima versiune a culorii „traumatiza“ elemente formate și creează artefacte. Atunci când meningita și abcese găsite flore corespunzătoare naturii bolii. Indiferent de rezultatele microscopiei diagnosticului meningita bacteriană trebuie confirmată prin testul de cultură care devine factorul determinant în diagnosticul acestui grup de boli și selectarea tratamentului adecvat. Acesta se desfășoară în conformitate cu Ordinul № 375 al Ministerului Sănătății al Federației Ruse 23.12.98 „Cu privire la măsurile de consolidare a supravegherii și de prevenire a infecției meningococice și meningita bacteriană purulentă.“ Cea mai frecventa cauza a meningitei bacteriene este un diplococcus-Gram negativ Neisseria meningitidis, care este de 80% din cazuri pot fi detectate chiar și atunci când microscopie.

microscopie CSF

In mod normal, în lichidul cerebrospinal sunt prezente numai limfocite și monocite. În diverse boli și stări patologice în LCR pot apărea alte tipuri de celule.

Limfocitele sunt similare ca dimensiune a celulelor roșii din sânge. Limfocitele au un nucleu mare și o bordură îngustă citoplasmei nevopsit. In mod normal, in lichidul cefalorahidian contine 8-10 celule limfocite. Numărul acestora este crescut în tumori ale sistemului nervos central. Limfocitele apar în procesele inflamatorii cronice în cojile (meningita tuberculoasă, tsistitserkoznom arahnoidită).

Celulele plasmatice în lichidul cefalorahidian. Celulele mai mari de limfocite, nucleu mare, situat excentrică, o cantitate mare de citoplasmă cu o cantitate relativ mică de nuclee (dimensiunea celulei - 6,12 mm). Celulele plasmatice din LCR se găsesc numai în cazurile patologice, durata proceselor inflamatorii actuale in creier si membranele, cu encefalita, meningita tuberculoasă, tsistitserkoznom arahnoidita și alte boli în perioada postoperatorie, când vindecarea rănilor lent.

monocite Fabric în lichidul cefalorahidian. dimensiunea celulei - de la 7 la 10 microni. Într-un lichid obișnuit pot să apară uneori copii ca un singur. Monocitele se găsesc în lichidul cefalorahidian după intervenția chirurgicală asupra sistemului nervos central, cu o lungă procese inflamatorii actuale din cojile. Prezența monocitelor tesut spune despre reactia tesutului activ si vindecarea ranilor normale.

Macrofagele în lichidul cefalorahidian. Poate avea miezuri de diferite forme, de obicei situate la periferia citoplasmei celulelor de bază conține vacuole și incluziuni. În macrofage normale CSC nu se produce. Prezența macrofagelor în numărul normal de celule în LCR a fost observată după sângerare sau inflamație. De obicei, ele apar în perioada postoperatorie, care are o semnificație prognostică și vorbește despre activitatea lichidului purificat.

bile GRAINY în lichidul cefalorahidian. Celulele cu infiltrarea grasă - cu prezența macrofagelor în citoplasmă picături de grăsime. In preparatele patate de celule în lichidul cerebrospinal au mic nucleu localizat periferic și grosier citoplasmei. Valoarea celulei este diferit și depinde de picăturile de grăsime incluse. bile Granular găsite în fluidul patologic obținut din chisturi cerebrale in colaps focarele tesutului cerebral in tumori.

Neutrofilele în LCR. Camera este identică în formă de neutrofile din sânge periferic. Prezența neutrofilelor în LCR, chiar și în cantități foarte mici, sau indică prima, sau o reacție inflamatorie. Prezența neutrofilelor alterate indică atenuarea procesului inflamator.

Eozinofilele în LCR. Determinat în lichidul cefalorahidian de a avea o uniformă, cereale strălucitor. Eozinofilele apar în hemoragie subarahnoidiană, meningita, tuberculoza si tumorile cerebrale sifilitice.

Celulele epiteliale din lichidul cefalorahidian. Celulele epiteliale, care limitează spațiul subarahnoidian, se găsesc în lichidul cefalorahidian rar. Aceste celule mari, rotunde, cu mici, rotunde sau ovale. Nuclee Se gasesc in tumorile, uneori cu procesele inflamatorii.

Celulele tumorale și complexe în LCR. Acestea se găsesc în celulă și se colorează preparare lichior. Celulele maligne pot fi de următoarele tipuri de tumori:

  •  meduloblastom;
  •  spongioblastoma;
  •  astrocitom;
  •  cancer.

Cristalele din lichidul. S-au găsit în lichidul cefalorahidian rar, în cazul în care dezintegrarea tumorii.

Elemente de Echinococcus în cârlige likvore- scolexes, fragmente de coajă chitină - în lichidul cerebrospinal sunt rare.

PCR diagnosticare lichior

In ultimii ani, unele promisiuni în neuroinfecțiile diagnostic etiologic asociat cu dezvoltarea tehnicilor genetice moleculare pentru detectarea acizilor nucleici ai agenților infecțioși în lichidul cefalorahidian (diagnostice PCR).

Astfel, lichidul este un mediu clar receptiv la procesele patologice ale sistemului nervos central. Adâncimea și caracterul modificărilor sale se datorează adâncimii tulburărilor fiziopatologice. laborator Evaluarea corectă liquorologic simptomelor ajută la clarificarea diagnosticului și pentru a evalua eficacitatea tratamentului.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
PneumocephalusPneumocephalus
Presiunii intracraniene la nou-nascutiPresiunii intracraniene la nou-nascuti
Diagnosticare PCR - analiza privind infecțiaDiagnosticare PCR - analiza privind infecția
În aer liber de înlocuire hidrocefalie creierÎn aer liber de înlocuire hidrocefalie creier
HidrocefalieHidrocefalie
HydromeningitisHydromeningitis
Higroma subduraleHigroma subdurale
Hidrocefalia creierului la sugariHidrocefalia creierului la sugari
NeurosifilisNeurosifilis
Hidrocefalie creierului la adulțiHidrocefalie creierului la adulți
» » » Analiza lichidului cefalorahidian (LCR)

DuranHedt.com
Înfrumusețare Boala, simptome, tratament Medicină Diagnostic și analiză Echipament Sarcină Alimentația corectă Dicționar medical Miscelaneu