DuranHedt.com

Osteoporoza osoase

Osteoporoza - o boala progresiva sistemice care afecteaza scheletul uman, scăzând densitatea și structura țesutului osos este perturbat.

Încălcarea structurii osoase in osteoporoza

Încălcarea structurii osoase in osteoporoza

Încălcarea structurii osoase in osteoporoza

In osteoporoza, os este rupt arhitectura complexă, osul devine liber și predispuse la fracturi chiar și la sarcini mici.

  • osteoporoza post-menopauză - osteoporoza este asociata cu o reducere a producției de hormoni sexuali feminini.
  • osteoporoza senila - osteoporoza asociată cu îmbătrânirea și uzură generală și lacrimă a corpului, scăderea masei osoase scheletice și putere după 65 de ani.
  • Corticosteroizii osteoporoza - există o utilizare pe termen lung a hormonilor (glucocorticoizi).
  • osteoporoză secundară - Ea apare ca o complicație a diabetului, cancer, nedostatachnosti renale cronice, boli pulmonare, hipertiroidism, hipotiroidism, hiperparatiroidism, deficit de calciu, artrita reumatoidă, spondilita anchilozanta, hepatita cronică, boala Crohn, administrarea cronică de preparate din aluminiu.

Cauzele osteoporozei

Dezvoltarea osteoporozei joacă rolul unui dezechilibru în remodelare osoasă. În procesul de reînnoire constantă a osului implicat a celulelor - osteoclaste și osteoblaste. Un osteoclastelor distruge masa osoasa la fel de mult ca 100 de forme de osteoblaste. Pentru umplerea (mineralizare) golurilor osoase cauzate de osteoclaste timp de 10 zile la 80 de zile, aceasta necesită osteoblaste. Prin creșterea activității osteoclastelor (din diferite motive) distrugerea osului are loc mai rapid decât formarea sa. Subțierea trabecular și placă perforată, există distrugerea legăturilor orizontale, creșterea fragilității osoase, friabilității - care amenință să fractura.

fractura de compresie vertebre schimbat și osteoporotice ale corpului vertebral

fractura osteoporotica schimbat și compresia vertebrelor a corpului vertebral.

In mod normal, un set de varf masei osoase la 16 ani, formarea resorbției osoase domină. In 30 - 50 de ani de formare și resorbție are loc la aproximativ același ritm. Cu varsta, procesele sunt accelerate resorbția osoasă. Pierderea anuală a masei osoase și 50 - 0.5-1% în primul an după menopauză - 10%, apoi se adaugă 2 - 5%.

Factorii de risc pentru osteoporoza:

de sex feminin,
antecedente familiale de osteoporoză,
limită de vârstă,
tulburări menstruale,
un stil de viață sedentar,
aplicarea de corticosteroizi, anticonvulsivante, heparină, tiroxina, antiacide care conțin aluminiu,
statura scurt,
oase subtiri,
greutate redusă.

Factori de risc modificabili - (ele pot influența):

fumat,
abuzul de alcool,
cafeina,
un stil de viață sedentar,
consum redus de produse lactate,
aportul de calciu insuficient,
deficit de vitamina D3,
consumul excesiv de carne.

simptome de osteoporoză

Pericolul asociat cu debut oligosymptomatic clinic sau asimptomatică a osteoporozei, travestiți în osteocondroza și artroza. Boala este adesea diagnosticată deja în prezența unei fracturi. Un fracturi pot apărea cu traumatisme minime ales gravitate.

Observați boala este destul de dificil în stadii incipiente, deși există câteva semne. De exemplu, schimbări în postură, dureri osoase in timpul schimbarea vremii, parul si unghiile fragile, cariilor dentare. Cele mai sensibile la boli ale coloanei vertebrale, colului femural, oasele de la mâini și încheietura mâinii. Primele simptome ale osteoporozei pot fi dureri în lombare și a coloanei vertebrale toracice in timpul sarcinii prelungite statice (de exemplu, locul de muncă sedentar), crampe musculare nocturne, unghii casante, aplecare senil, reducerea creșterii (prin reducerea înălțimii vertebre), stări de boală parodontală.

simptome de osteoporoză

Schimbarea postura în osteoporoză

dureri de spate persistente, dureri de spate, zona interscapulară pot fi simptome de osteoporoza. Dacă există durere, pierderea de înălțime, schimbarea în postura este necesar să se consulte un medic, sa fie testati pentru osteoporoza.

Diagnosticul de osteoporoza:

- oase, radiografia coloanei vertebrale
- Osteodensitometria - densitometrie cu energie duala cu raze X (DEXA), tomografia computerizată cantitativă, ecografie densitometrie.

Radiografie pentru diagnostic precis nu va face, nu va fi capabil să detecteze forma inițială și Osteopenia. Pierderea masei osoase la un debit de până la 25 - 30% din X-ray nu este vizibil.

Standard de diagnostic - DEXA. osteodensitometrie - Evaluarea cantitativă non-invaziva a masei osoase.
Măsurat masei osoase și a densității minerale osoase. diferență între indicele Z densitatea țesutului osos al pacientului și densitatea teoretică a masei osoase la persoanele sanatoase aceeasi varsta. Indicatorul T - diferența dintre densitatea țesutului osos la un pacient, iar valoarea medie a indicelui de la persoanele sanatoase 40 de ani.

Conform diagnosticului OMS se realizează pe baza indicelui T.
Normal - T 1 minus (-1).
Osteopenia - T între minus 2,5 și minus 1 (-1 și -2.5).
Osteoporoza - T mai putin de minus 2,5 (-2.5).
osteoporoză - mai puțin de T minus prezența de 2,5 fracturi non-traumatice.

Indicații pentru densitometrie:- deficit de estrogen
- menopauza precoce
- amenoreei secundare lung
- indicele de masă corporală mică
- Istoricul familial
- anorexie, malnutriție
- hiperparatiroidism
- transplantul de organe
- insuficiență renală cronică
- hipertiroidism
- hipogonadism primar
- scăderea nivelului de testosteron la bărbați
- imobilizare prelungită
- Sindromul Cushing - Cushing
- terapia cu corticosteroizi
- Bolile asociate cu osteoporoza - artrita reumatoidă, spondilita.

Pentru diagnosticul osteoporozei folosind markeri biochimici - diverse hormoni (estrogeni, hormoni tiroidieni, paratiroida), vitamina D, calciu, fosfor, magneziu, markerii de formare (osteocalcină, fosfataza alcalină osoasă specifică, prokollagenovy peptid C și N-peptide) și markeri ai resorbției osoase (fosfataza acidă rezistentă la tartrat , piridinolina, deoxipiridinolina, calciu, glicozide gidroksilina.

tratamentul osteoporozei

Tratamentul osteoporozei - o problemă foarte complexă, care a implicat imunologii, reumatologi, neurologi, endocrinologi. Este necesar să se stabilizeze indicatorii metabolismului osos, resorbție osoasă lent, pentru a preveni apariția fracturilor, reduce durerea, pentru a extinde activitatea motorie.

  • Terapia etiologic - este necesar pentru a trata boala de bază, ceea ce duce la osteoporoza.
  • Terapia patogenetică - farmacoterapie pentru osteoporoza.
  • Terapia simptomatică - eliminarea durerii.

folosit

- Preparatele cu supresie avantajoasă a resorbției osoase - estrogeni naturali, calcitonină, bifosfonați (pamidronat, alendronat, ibandronat, risedronat, acid zoledronic). Medicamentul este luat pentru o lungă perioadă de timp, de ani de zile. Există o diferență în primirea de droguri - o dată pe săptămână (Ribisi), o dată pe lună (Bonviva), o dată pe an (Aklasta).
- medicamente care stimulează osteogeneza - săruri fluorură, calciu, stronțiu, vitamina D3, bioflavonoide.
Prescrierea un doctor!

Cure osteoporoza detectat complet, probabil, imposibil. Putem imbunatati numai starea de medicamente pentru sistemul osos, care afectează absorbția și absorbția de calciu, suplimentarea de calciu, și ei înșiși.

Dieta pentru osteoporoza

Dieta pentru osteoporoza

Pentru alimentația corectă, în primul rând, trebuie sa mananci alimente care contin calciu si vitamina D. Aceasta varietate de produse lactate (alergii, puteți utiliza soia, capră sau lapte de nuci), pește, verdeturi, varza, broccoli, nuci. Vitamina D se gaseste in peste, ulei de pește, gălbenuș. În plus, razele soarelui, de asemenea, contribuie la producerea de vitamina D.

exercițiu terapeutic pentru osteoporoză

Activitatea fizică ar trebui să includă mersul pe jos, care a pus o tulpina pe os. Este important de remarcat faptul că înot nu este propice pentru întărirea oaselor, ca o condiție fără greutate a corpului în apă nu conduce la eforturile necesare structurii osoase.

Una dintre exerciții pentru întărirea oaselor, care au nevoie pentru a efectua în mod regulat:

Îngenunchind și sprijinindu-se pe mâna dreaptă, trageți stomacul în. Partea din spate este în poziție verticală. Ridicați dreapta mâna în sus, pieptul se deschide, uita-te spre mâna. Mențineți această poziție statică pentru câteva secunde. Breathe uniform. Apoi, brațul de jos și de a face același lucru în direcția opusă. Repeta exercitiul de mai multe ori în ambele direcții.

După încheierea exercițiului, pelvisul inferior la picioare, îndreptați brațele, capul jos jos. Relaxați-vă corpul, să mențină respirația constantă. Acest exercițiu se poate face de 2-3 ori pe săptămână. Combina-l cu o dieta adecvata si adaugati de mers pe jos de 2 ori pe săptămână, timp de cel puțin o jumătate de oră.

complicații osteoporoză

Cele mai frecvente fracturi ale corpurilor vertebrale, șoldului, osul radial. Conform OMS femurului fracturi a pus osteoporoza pe locul 4 printre toate cauzele de invaliditate și mortalitate. Osteoporoza reduce speranța de viață cu 12-20%. Primele fracturi creste spinarii cu 4 ori mai mare riscul de fracturi recurente ale coloanei vertebrale și de șold 2 ori. repaus la pat prelungit contribuie la dezvoltarea de pneumonie, escare, tromboembolism.

complicații osteoporoză

Prevenirea osteoporozei

Utilizarea unei cantități suficiente de calciu - alimente bogate în calciu produse lactate (conținut scăzut de grăsimi, broccoli, conopida, carne de somon, brânzeturi, produse reduse care conțin fosfor (carne roșie, sucuri acidulate), limita de alcool și cofeină suficient activitatea fizică aportul recomandat de calciu. 1000 mg pe zi până la 65 și 1500 mg pe zi, după 65 de ani.

În cazul în care este imposibilă sau eficiență scăzută a măsurilor convenționale de prevenire a bolilor, medicii recomandă întotdeauna să se aplice la mijloacele de prevenire a drogurilor. În cazul prevenirii osteoporozei pentru a alege o cale de atac eficientă nu este atât de simplu. Faptul că prezența calciului singur în pregătirea problemei deficitului nu poate fi rezolvată în organism. El cu greu să fie asimilat. Soluția optimă în acest caz este prezența în raportul medicament necesară de calciu și vitamina D.

Prevenirea osteoporozei sunt un stil de viață sănătos, terapia de substituție hormonală în timpul menopauzei (în timpul menopauzei, pentru a preveni osteoporoza este estrogeni prescris - în interiorul sau sub formă de implanturi subcutanate), activitatea fizică regulată fezabilă. Dupa 40 de ani, toate femeile, fără excepție, ar trebui să verifice funkktsionirovanie tiroidă și tratate, dacă este necesar.

Asociația Rusă pe Osteoporoza (osteoporoz.ru) deține în mod regulat de screening gratuit persoanelor cu risc de osteoporoză în diferite orașe din Rusia, mai multe despre centrele de osteoporoză și să efectueze un diagnostic liber de osteoporoza, puteți vizita site-ul web al Asociației Ruse cu privire la osteoporoza.

consultație medicală pe Osteoporoza

Î: În toate recomandările în tratamentul osteoporozei, una dintre prioritățile de alimente de calciu. Dar ce putem spune despre cei care au pietre la rinichi și de calciu este contraindicat?

A: suplimentarea de calciu, aport crescut de calciu dietetic previne formarea de pietre la rinichi. aportul de calciu scăzut la femei în perioada post-menopauza este un factor de risc pentru pietre la rinichi. La barbati mai tineri de 60 de ani de lipsa de calciu - riscul de urolitiază. Se crede că mecanismul de protecție se datorează legării de oxalat de calciu și fosfat de calciu in intestin, prevenind excreție excesivă în urină, și astfel reducând riscul de formare a calculilor. Calciul trebuie luat cu alimente. Atunci când pietre la rinichi de calciu nu este contraindicată. Chiar si recurente calculilor de oxalat de calciu arată recepție. suplimente de calciu in doze maxime duce la excreție minimă oxalat. Utilizarea calciului într-o doză de rezultate mai puțin de 800 mg / zi, în dezechilibru de calciu. Principalii factori de formare a pietrei - hipercalciurie, hiperoxalurie, inhibitori de deficit hiperuricozuria de formare a pietrei și modificarea pH-ului urinei. Fiecare dintre ele sau o combinație a acestora, în combinație cu alte mecanisme patogenice - tulburări urodynamics, tulburări ale circulației sanguine în parenchimul renal, procesele inflamatorii ale tractului urinar - poate duce la formarea de pietre. Limitarea aportului alimentar de calciu sau aflux suplimentar de calciu în corpul uman, sub forma de calciu și vitamina D joacă un rol negativ în mecanismele patogenice de prevenire a formării pietrei în tractul urinar și fluxul urolitiaza.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Dureri în articulația șolduluiDureri în articulația șoldului
Tehnica de prelevare a probelor și strat de burete de amestecare (spongioasa)Tehnica de prelevare a probelor și strat de burete de amestecare (spongioasa)
Admiterea de calciu creste riscul de boli de inimaAdmiterea de calciu creste riscul de boli de inima
OsteoporozaOsteoporoza
CalcitoninaCalcitonina
Durere HeelDurere Heel
AlendronatAlendronat
Ziua Mondială a traumatismelorZiua Mondială a traumatismelor
HiperparatiroidismHiperparatiroidism
Lipsa de calciuLipsa de calciu

DuranHedt.com
Înfrumusețare Boala, simptome, tratament Medicină Diagnostic și analiză Echipament Sarcină Alimentația corectă Dicționar medical Miscelaneu