DuranHedt.com

Doppler în timpul sarcinii

Doppler

- o metodă de cercetare intensitate, viteza și direcția fluxului sanguin în diferite organe și țesuturi. Metoda este sigur pentru femeile gravide, deoarece se bazează pe efectul Doppler (măsurarea vibrațiilor acustice de frecvențe reflectate de un obiect în mișcare, în acest caz, din celule sanguine) și nu poartă sarcina radială (radiologic).

Doppler în timpul sarcinii

Figura prezintă o imagine color a studiului Doppler, cu diferite culori pentru a arăta diferite linii de sânge, iar graficul de jos prezinta natura pulsatorie a fluxului de sânge în cordonul ombilical.

Indicații pentru Doppler în timpul sarcinii:

1) Un studiu planificat

In timpul sarcinii fiecare femeie efectuate cel puțin de două ori studiu Doppler. În ceea ce privește acest lucru corespunde II (18-22 săptămâni) și III (30-34 săptămâni) screening-ul cu ultrasunete și examinarea cu ultrasunete se efectuează în birou.

2) Studiu suplimentar

- dezvoltarea de pre-eclampsie

- anomalii cromozomiale fetale suspectate și alte malformații

- absența mișcărilor fetale. În absența mișcărilor fetale în termen de 12 ore de la sosire a monitoriza prezența și nivelul fluxului sanguin la nivelul vaselor uterine și bătăi cardiace ombilicale și fetale.

- wiggling neîncetate violente. Astfel de perturbațiile pot indica hipoxie fetală, efectua monitorizarea Doppler a fluxului sanguin în vasele uterin si ombilicale, iar prezența conflictului Rh risc in arterei cerebrale medii.

- boli infecțioase (SARS, gripa, intoxicatii alimentare, etc.). Infecțiile pot afecta fluxul de sange in placenta, astfel încât monitorizarea Doppler va ajuta la identificarea problemei mai devreme.

- boli cronice decompensate materne (hipertensiune, diabet, boli renale). Decompensare o severitate a bolii cronice pot fi diferite, dar gravitatea stării mama nu este întotdeauna în mod direct legată de gravitatea stării fetusului. De aceea, monitorizarea Doppler va clarifica starea fătului și pentru a dezvolta în continuare tactici.

În aceste cazuri, a făcut un studiu neprogramată a fluxului sanguin în vasele fatului si arterelor uterine. Când excludeți o amenințare pentru viața copilului, monitorizarea ulterioară va fi efectuată într-un mod planificat. În cazul în care încălcările, tacticile pot fi diferite (vom discuta acest lucru mai jos), inclusiv monitorizarea dinamică a măsurarea anumitor parametri de sânge. Observarea pot fi efectuate pe o baza in ambulatoriu, sau in spitalizare de zi.

3) de control al dinamicii Doppler

  - maturarea prematură a placentei 
  - tulburări hemodinamice
  - anomalii ale cordonului ombilical
  - oligohidramnios sau polihidraminos
  - Rhesus-conflict / risc de boala hemolitica a nou-născutului (HDN)
  - durata curentului pre-eclampsie
  - non-imune hydrops fetale
  - întârzierea creșterii fetale, asimetria fetale
  - dezvoltarea inegală a copiilor de gemeni, gemeni în special monochorionic

maturizare prematura a placentei - apariția unor modificări ale placentei, care sunt prezente în condiții normale, dar la o dată ulterioară.

În efectuarea studiului cu tesut placentar cu ultrasunete Doppler este definit ca mai densă, nu apare noile vase, limita dintre peretele uterin si placenta devine mai clară. Puteți identifica, de asemenea, zone cu insuficiență a fluxului sanguin, este site-uri probabil degenerare grasă (nu vă faceți griji dacă se întâlnesc în detenție „infarcte placentare“, care sunt mici regiuni in care fluxul sanguin este perturbat și a format un fel de măruntaie), depozite de calciu.

îmbătrânirea prematură a placentei a fost asociat anterior cu cauzele de avort spontan, copii de vârstă gestațională, este acum punctul de vedere, nu este la fel de radical, în cazul în care placenta nu este însoțită de un compromis hemodinamic.

tulburări hemodinamice - insuficiență a fluxului sanguin în mamă-placentă-făt. Modificări datorate diferitelor cauze (infectie, fumatul, si multe altele) și au severitate variabilă, de la o multitudine de date depinde de frecvența de observație a pacientului și controlul performanței Doppler.

In timpul studiului de screening II Doppler efectuat în mod necesar.

Cu ajutorul Doppler măsurat fluxul sanguin în arterele uterine (dreapta și arterelor uterine stânga), vasele sanguine ale cordonului ombilical, artera cerebrală mijlocie.

vârsta gestaționalăSistolica si diastolica raportul (DLS)indice de rezistență (RI)
artere uterine
20-23 săptămâniPână la 2.2la 0,56
24-27 săptămâniPână la 2,15la 0,53
28-31 săptămâniPână la 2,120,54
32-35 săptămâniPână la 2.14la 0,52
36-41 săptămânila 2,06la 0,51
artera ombilicala
20-23 săptămânila 3.9la 0,79
24-27 săptămâniPână la 3,82la 0,74
28-31 săptămâniPână la 3.17la 0,71
32-35 săptămâniPână la 2,820,63
36-41 săptămâniPână la 2,55la 0.62

În caz de încălcare a fluxului sanguin în vasele uterine și / sau cordonul ombilical indica tulburări hemodinamice (PAU):

PAU A I - tulburări de flux sanguin una dintre arterele uterine (stânga sau dreapta), circulația fetală și respirația nu este afectată. Cea mai frecventa cauza de infectie aici este diferit, asa ca nu fi surprins de faptul că dezvăluirea rezultatelor Doppler gradul I perturbare a fluxului sanguin Un medic poate recomanda un antibiotic sau se referă pentru cercetări suplimentare privind infecțiile (Chlamydia, ureaplasmosis și așa mai departe). Observația în acest caz se efectuează în mod obișnuit după tratament.

PAU I B - tulburări de fluxul de sange in ambele artere uterine,-fructe placentar complex nu sunt afectate în mod direct, dar această condiție necesită tratament imediat și follow-up. De obicei, Doppler este efectuată 1 dată în 3-5 zile, în prezența unui test satisfăcător mișcări fetale. Când salvați modificările după tratament, problema de spitalizare și de livrare.

PAU II - o încălcare a fluxului de sange in cordonul ombilical, necesită tratament și monitorizare în ceea ce privește spital de obstetrică.

PAU III - tulburări de critică a fluxului sanguin, până la înregistrarea fluxului sanguin zero în cordonul ombilical, necesită intervenție medicală imediată.

Când tulburările hemodinamice II și III de predicție grad pot fi diferite pentru diferite date rata de deces fetal de 14-47%. Prin urmare, aceste condiții necesită o monitorizare în regim de internare și rezolvând problema livrării în orice etapă.

anomalii ale cordonului ombilical - aceasta este greșită structura anatomica a cordului și a vaselor sale, și nu este atașat corect la placenta. Poate detecta încâlci- cordonul ombilical în jurul gâtului și / sau prezentarea fetale trunchiului (bucle din cordonul ombilical se suprapun colului uterin), prezența a 2 recipiente din cordonul ombilical, în loc de 3 sau alte variații ale cantității și sofisticarea vaselor, tumori sau inflamatie giperizvitost ombilical sau cordon buclat invers insuficientă.

Un rol esențial în acest grup de patologii este prezența / absența unei încălcări a fluxului sanguin în cordonul ombilical.

În cazul în care a constatat o dezvoltare anormala a cordonului ombilical, vi se va oferi suplimentar sa fie testati pentru anomalii cromozomiale, deoarece este unul dintre markerii de boli genetice.În cazul în care fluxul de sânge din cordonul ombilical este normal, copilul se dezvoltă în mod corespunzător indicatori termenul și ultrasunete CTG este normal, monitorizarea este efectuată într-un mod planificat.

În cazul cordonului ombilical bucle previa întrebarea cu privire la metoda de livrare. Situația se poate schimba, deci cel mai bine este de a face o ecografie Doppler suplimentar cu un vitezometru mai aproape de data preconizată a nașterii, pentru a clarifica locația buclele cordonul ombilical. În cazul în care o acoperire completă a problemei sistemului de operare internă este rezolvată în direcția de livrare operativă prin cezariana, la fel ca în naștere este o amenințare la adresa asfixie fetale (de prindere completă a vaselor din cordonul ombilical și foame de oxigen acută a fătului).

hypamnion - reducerea nivelului de lichid amniotic relativ la normal în acest termen.

polihidraminos - creșterea numărului de membrane în comparație cu norma.

Și oligohidramnios, și sunt condiții de hydramnion care necesită observarea dinamică și tratament. Doppler se efectuează pentru a exclude tulburări hemodinamice. observație suplimentară într-un mod planificat, detectarea HDN tactici dezvoltat în mod individual sub debite normale.

conflictul Rhesus - un cod de condiție are loc în corpul mamei fetale respingerea lui. Acest lucru se face prin generarea de proteine ​​de protecție (anticorpi) si apare la femeile cu Rh-negativ, gravidă fat Rh pozitiv.

Măsurarea vitezei fluxului sanguin în artera cerebrală medie - un indicator important pentru monitorizarea apariției hipoxiei fetale. Această cifră este cel mai adesea masurata la femeile cu risc de Rhesus-conflict reflectă rapid o imagine obiectivă a stării copilului. Cu cât viteza de curgere, hipoxiei mai pronunțată. 

arterei cerebrale medii
vârsta gestațională în săptămâni23-2526-2829-3132-3435-3738-41
indice de rezistență0,940,890,850,800,760,71

În prezența nivelurilor normale ale fluxului sanguin și absența anticorpilor în sânge, pacientul este observat in mod curent. 

Dacă sunt detectate anticorpi, fluxul sanguin de control Doppler în artera cerebrală medie se realizează mai frecvent. Studiile de frecvență determinată de către medicul curant și depinde de perturbațiile de testare de anticorpi titrurilor, dinamica creșterii fetale (înălțime în picioare uterului) și alți indicatori.

Dacă ați înregistrat deja accelerarea fluxului sanguin în artera cerebrală mijlocie, observația începe de multe ori ambulatoriu de control al fluxului Doppler la o rată de 1 la fiecare 1-5 zile. În funcție de dinamica statului și imaginea totală a rezultatelor altor studii a abordat problema de spitalizare și de livrare în orice stadiu. Uneori, răspunsul imun, astfel pronunțată că este necesar rodorazreshat femeie de până la 30 de săptămâni.

Controlul atent al pacienților Rh negativ, iar numirea suplimentare de cercetare ajută la reducerea riscului de boala hemolitica a nou-născutului (o boală asociată cu un colaps masiv al sangelui celulelor nou-nascuti a fătului /).

preeclampsie - o stare patologică în corpul mamei, însoțită de edem, hipertensiune arterială și exces de proteine ​​în urină. Preeclampsia este periculos pentru dezvoltarea fatului de condiții hipoxice. Prin urmare, femeile cu preeclampsie ușoară supuse unei monitorizări mai frecvente, fluxul de sânge se măsoară în uterin și a vaselor ombilicale. Odată cu dezvoltarea de tactici hemodinamice dezvoltate strict individual, în funcție de gravitatea afecțiunii.

Non-imune hydrops fetale - este acumularea de lichid în exces în țesuturi și cavități ale fătului. Motivele sunt diferite, dar prognosticul este întotdeauna foarte gravă. Monitorizarea Doppler se desfășoară pe o bază individuală.

întârzierea creșterii fetale (ZRP) - dimensiunea decalajul fătului asupra sarcinii (varsta gestationala). Această condiție necesită o monitorizare mai frecventă pentru a detecta în timp util apariția unor tulburări hemodinamice.

gradul I ZRP - diferența de la vârsta gestațională de 2 săptămâni
gradul II ZRP - un decalaj de 2-4 săptămâni
ZRP III - lag mai mult de 4 săptămâni

ZRP I măsură, în absența altor tulburări observate alocare de tratament ambulatoriu este posibilă (dacă întârzierea creșterii asociate cu infecția sau tulburarea coagulare) cu un control Doppler după tratament.

ZRP II și III necesită o monitorizare dinamică și rezolvând problema de livrare înainte de termen. În cazul în care tactica este rezolvată în favoarea observației dinamice, controlul Doppler se efectuează cu o frecvență de aproximativ 1 la fiecare 2-5 zile.

întârzierea creșterii fetale poate fi simetrică și asimetrică (de exemplu, în spatele dimensiunea capului timp de 2 săptămâni, iar corpul timp de 4-5 săptămâni). În acest caz, începerea monitorizării ambulatorii, este atribuit un studiu suplimentar (Doppler, cardiotocografia), frecvența studiilor individuale. În absența unor difuzoare pentru a monitoriza, problema admiterii la departamentul de patologie a sarcinii.

gemeni de dezvoltare denivelate - o stare în cazul în care unul dintre fructele întârzieri în dezvoltare. În mod normal, o mică diferență în greutate este întotdeauna acolo. Aici un rol important este jucat de Doppler, studiul este realizat separat pentru fiecare dintre făt și cifrele pot fi diferite, în cazul în care ambii indici de curgere copii din sânge în limite normale, atunci nu vă faceți griji.

Doppler în timpul sarcinii

Sindromul transfuzie fetofetalnoy. Măsurarea fluxului de sange in cordonul ombilical - un aspect de diagnostic foarte important, deoarece reflectă în mod direct starea fătului. Când dublu, mai ales dacă gemenii monoamniotic monochorionic (pentru care toate furajele și structura de protecție comune pentru două), pot fi detectate astfel de stări patologice ca sindromul fetofetalnoy transfuzie (distribuția neuniformă a fluxului atunci când unul din fruct începe să sufere, până la flux zero în cordonul ombilical unul din fructe). Acum, unele clinici este posibil pentru a trata o condiție dată (terminale suprapuse fructe fluxul sanguin) de decuplare.

Contraindicatiile Doppler

Contraindicații la nici o metodă Doppler este sigură și efectuată ori de câte ori este necesar.

Doppler nu se efectuează în cazurile, în mod evident, să fie o intervenție de urgență (prolapsul cordonului ombilical buclelor, sângerări vaginale clare, afecțiune maternă severă numită eclampsie, FH acută, HELLP-sindrom, un prejudiciu care nu sunt legate de sarcină, accident vascular cerebral, etc.). Realizarea Doppler, în aceste cazuri se extinde timpul de studiu și degradează viața mamei și prognoza fat.

Cum este Doppler?

Ai venit la birou din SUA la ora stabilita. Nu este necesară o pregătire specială, cercetare senzor transabdominala se realizează, care este aplicat pe pielea gel conductor neutru abdomenului și medicul conduce un senzor, măsurarea parametrilor de flux sanguin, ca de obicei ultrasunete. Testul durează aproximativ 5 până la 30 minute.

Doppler în timpul sarcinii

Cu rezultatul Doppler vă mergeți la obstetrician-ginecolog, în prezența unor tulburări, este de dorit pentru a obține o programare în aceeași zi, pentru a începe tratamentul (dacă este cazul), cât mai curând posibil.

Concluzie Studiul dopleromericheskogo va conține o scurtă descriere a „tulburări placentare cu HDN IA“ „normale“, „fluxul de sânge zero în cordonul ombilical al fătului II“ și așa mai departe. 

explicații detaliate și alte tactici vă spun dumneavoastră obstetrician-ginecolog. Datele aproximative și frecvența de observare în diverse stări patologice care le-am considerat mai sus, dar repet că, în fiecare caz, tacticile individuale.

Nu renunța niciodată controlul asupra cercetării propuse, nu putem întreba copilul despre starea lui de sănătate, dar au posibilitatea de a asigura un studiu care să arate o imagine obiectivă și vă ajută să alegeți tratamentul, pentru a alege tactica de supraveghere și de a decide cu privire la prelungirea sarcinii. Ai grijă de tine și să rămână sănătos!

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Nave de scanare duplexNave de scanare duplex
Insuficienta placentara (eșec placentofetal, FPN)Insuficienta placentara (eșec placentofetal, FPN)
O nouă cerere de celule stemO nouă cerere de celule stem
Cardiotocografia (CTG) în timpul sarciniiCardiotocografia (CTG) în timpul sarcinii
DopplerDoppler
Boala hemolitica a fătuluiBoala hemolitica a fătului
Polyhydramnios, oligohidramniosPolyhydramnios, oligohidramnios
Sindrom antifosfolipidic (APS)Sindrom antifosfolipidic (APS)
Întârzierea creșterii și dezvoltării fetaleÎntârzierea creșterii și dezvoltării fetale
Hipoxie fetalăHipoxie fetală

DuranHedt.com
Înfrumusețare Boala, simptome, tratament Medicină Diagnostic și analiză Echipament Sarcină Alimentația corectă Dicționar medical Miscelaneu