DuranHedt.com

Lipoprotein (a)

Lipoprotein (a)

- o substanță constituită din proteină și porțiunea de lipide este principala formă de transport a lipidelor în organism. Acesta este sintetizat în compoziția ficatului și a lipidelor cu greu diferă de lipoproteine ​​cu densitate mică, cu toate acestea, conține mai multe proteine.

IndicatoriiNorma (mg / del)
figuri masculine
de la 0 la 90 ani
<30
 
figuri feminine
de la 0 la 90 ani
<30
 
sarcină
de la 1 până la 40 săptămâni
<30

Pregătirea pentru studiu:

Material pentru studiul serului sanguin. Sângele este colectat dintr-o venă în tubul vid, imediat după capturarea transportate la laborator.

Pregătirea pacientului - 12 ore de repaus alimentar exclud hormoni, acid nicotinic, fenitoin.

Valorile de referință lipoproteina (a) [Lp (a)] în serul sanguin - 0-30 mg / dl.

Lp (a) este format din apo (a), care este în mod inerent glicopril-Thein și covalent legat la apo-B100. Lp (a) are similaritate structurală semnificativă a plasminogenului. Lp (a) este mai mare LDL, dar are prin comparație o densitate mai mare și mobilitatea electroforetică a -LP pre-. Conform compoziția lipidică a Lp (a) nu este diferit de LDL, dar proteina din Lp (a) este mai mare. Lp (a) este sintetizată în ficat. Toate metodele moderne imunochimice de determinare a Lp (a) a detecta de fapt, proteine ​​- apo (a).

creșterea concentrației de Lp (a) nivelurile - un factor de risc pentru CHD. Conform literaturii de specialitate, conținutul mediu al apo (a) în sângele pacienților cu boală cardiacă ischemică este de 12 mg / dl. La 2/3 pacienți dezvoltarea aterosclerozei depinde de prezența concentrațiilor sanguine crescute ale LP (a). Strânsă corelare între concentrația de Lp (a) în serul sanguin și dezvoltarea bolii cardiace coronariene. Studiile epidemiologice au arătat că persoanele cu concentrații normale de colesterol, dar un conținut mai ridicat de OV (a) (peste 30 mg / dl), riscul de CHD cu mai puțin de 2 ori mai mare. Riscul creste cu 8 ori, în cazul în care, simultan crescute de LDL și Lp (a). infarct miocardic se dezvolta in 4 ori mai frecvent la persoanele mai tinere, la care conținutul de apo (a) este mai mare de 48 mg / dl. La pacienții cu conținut ateroscleroza obliterantă de apo (a) este de asemenea crescută.

concentrare PL (a) în sânge crește după o intervenție chirurgicală, pacienții cu cancer, diabet, faza acută reumatism.

Similaritatea structurii apo (a) și proteine ​​de fază acută permite să se considere ca o proteină specifică de fază acută în procesele distructive sclerotice-athero în peretele vascular. Determinarea LP (a) - procesul aterosclerotic testare a activității de evaluare. Conținutul său în sânge se corelează cu zona leziunilor ateromatoase ale aortei, nivelul de hiperglicemie, timpul de coagulare a sângelui și a markerilor insuficiență renală funcției excretor. Hipertensiunea cu ateroscleroza este adesea combinat cu o creștere a nivelurilor sanguine de Lp (a).

concentrare LP (a) în sânge este genetic determinat, iar în prezent nu există medicamente care se reduc. În acest sens, strategia de tratament numai pentru pacienții cu o concentrație ridicată de Lp (a) - eliminarea tuturor altor factori de risc cardiovascular (fumat, obezitate, hipertensiune, concentrație mare de LDL).În prezent, acesta a stabilit o corelație clară între concentrațiile sanguine ale colesterolului total si a mortalitatii din cauza bolilor cardiovasculare. Atunci când conținutul de colesterol în sânge este sub 200 mg / dl (5,2 mmol / l), cel mai mic risc de ateroscleroza. În cazul în care concentrația de LDL-colesterol din sânge este sub 100 mg / dl (2,59 mmol / l), bolile de inima sunt foarte rare. A crescut de LDL-colesterol mai mare de 100 mg / dl la punctul de utilizare a scrie bogate în grăsimi și colesterol animale. Poor dieta, fumatul si hipertensiune arteriala - efectul sinergetic al factorilor care cresc riscul de boală coronariană. Combinația unuia dintre acești factori, cu alte aproximativ 10 ani accelerează dezvoltarea aterosclerozei coronariene grad critic. Scăderea concentrației colesterolului total în sânge și o creștere a colesterolului HDL reduce rata progresiei aterosclerozei. Scăderea concentrației colesterolului total din sânge cu 10% conduce la o reducere a mortalitatii de boli de inima cu 20%. Creșterea concentrației de colesterol HDL la 1 mg / dl (0,03 mmol / l) reduce riscul de boli coronariene cu 2-3% la bărbați și femei. Mai mult, indiferent de conținutul total de colesterol din sânge (inclusiv 5,2 mai mare de mmol / l) este stocat relație inversă între conținutul de HDL-colesterol și incidența bolilor de inima. Concentrațiile HDL-colesterol (mai puțin de 1,3 mmol / l) și trigliceride - indicatori de prognostic independenți ai probabilitatea de deces de CHD. Prin urmare, conținutul de colesterol HDL-ar trebui sa fie considerat ca un predictor mai precisa pentru mortalitatea de boli coronariene decât concentrația colesterolului total.

Test de laborator - pentru a identifica o patologie
Colesterolul TG + -50%
TG + LDL + HDL-colesterol - 57%
TG + LDL + HDL + LDL-apo-A - 72%
TG + LDL + HDL + LDL-apo-A, apo-B + - 92%
TG + LDL + HDL + LDL-apo-A + B + apo-LP (a) - până la 100%

Următoarele aspecte trebuie luate în considerare în practica clinică.

 • Reducerea concentrației de LDL-colesterol și creșterea concentrației de colesterol HDL reduce frecventa ateroscleroza.
 • Raportul dintre „colesterol total / HDL-colesterol“ în norma este de 3,4, se ridica pentru a găsi raportul optim între 4,7 3,5, iar pentru valorile de 5 sau mai multe CHD de risc este mult crescut la 75-89 de ani.
 • Profilul lipidic este direct legat de dominația de testosteron la bărbați și de estrogen la femei.
 • concentrare LP (a) în ser reflectă activitatea procesului aterosclerotic.
 • Excesul de alimente, obezitatea, fumatul si lipsa activitatii fizice au un efect advers asupra profilului lipidic.
 • Corectarea tulburărilor lipidice ar trebui să includă nu doar o reducere a concentrației de colesterol, dar, de asemenea, normalizarea profilurilor lipidelor adverse.
 • Pierderea în greutate și exercițiile fizice, concentrația de HDL în sânge crește, și LDL-colesterol și trigliceride - mai mici.
 • Dezvoltarea aterosclerozei începe chiar și la o vârstă fragedă, astfel încât manifestările sale în etapele ulterioare ale vieții pot fi prevenite prin conducerea unui stil de viață sănătos de la o vârstă fragedă.

Optimal Profilul colesterolului-lipoproteină oferă următorul nivel de performanță în ser.

 • Colesterolul total - mai mic de 200 mg / dl (5,2 mmol / l).
 • HDL-colesterol - 50 mg / dl (1,3 mmol / l).
 • LDL-colesterol - mai puțin de 130 mg / dl (3,4 mmol / l).
 • Trigliceridele - cel puțin 250 mg / dl (2,3 mmol / l).

Nivelurile crescute de Lp (a) in sange este asociat cu un risc crescut de a dezvolta boli cardiace coronariene, deoarece contribuie la progresia aterosclerozei, formarea de placi in vasele coronariene. În plus, întotdeauna există un nivel ridicat de lipoproteine ​​cu (a) la pacientii cu obliterantă ateroscleroza arterelor membrelor inferioare, leziuni aterosclerotice ale vaselor cerebrale. Printre alte condiții, în care conținutul acestui indicator este ridicat diabet zaharat, trebuie remarcat faptul mellitus, unele tipuri de cancer, precum si primele zile dupa operatie (in acest caz, lipoproteina (a) reacționează ca o proteină de fază acută a inflamației).

Reducerea cantității de lipoproteine ​​cu (a) de obicei, observate în hipertiroidism (sinteza crescută de hormoni tiroidieni), boli hepatice severe, cu simptome de insuficiență hepatică, post prelungit și cașexie (irosirea), sindrom de malabsorbtie (malabsorbtie in intestin din diverse motive). 

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Proteina totală în sângeProteina totală în sânge
LokobeyzLokobeyz
LipazăLipază
BeloteroBelotero
Analiza biochimică a sângeluiAnaliza biochimică a sângelui
ToxineToxine
Necrobioză lipoidăNecrobioză lipoidă
Proteinoza alveolarProteinoza alveolar
Necrobioză lipoidăNecrobioză lipoidă
5 Mituri despre proteine5 Mituri despre proteine

DuranHedt.com
Înfrumusețare Boala, simptome, tratament Medicină Diagnostic și analiză Echipament Sarcină Alimentația corectă Dicționar medical Miscelaneu