DuranHedt.com

Amenoree secundară

amenoree secundară

amenoree secundară

- încetarea menstruației timp de șase luni sau mai mult la femeile de vârstă reproductivă cu un ciclu menstrual constant. Definirea caracteristica - lipsa perioadelor menstruale timp de cel puțin șase luni. Amenoreea secundara poate fi însoțită de dureri în abdomen (în cazul în care forma mama), tulburări mentale (cu forma psihogene), obezitate (in forma endocrine), tulburări vegetative (atunci când forma ovariene), și așa mai departe. D. se efectuează examinare generală și ginecologice pentru a stabili cauza amenoreei, teste hormonale, ecografie pelvină, radiografie Sella, gistero- si laparoscopie. Tratamentul are ca scop corectarea factorilor care duc la amenoreei secundare.

amenoree secundară

secundar amenoree - tulburări menstruale, caracterizata prin absenta menstruatiei timp de 6 luni sau mai mult. În schimb, amenoree primară, secundară forma apare la femei inainte de menstruatie. La vârsta de 16-45 ani, incidența amenoreei secundare nu sunt legate de cauze fiziologice (sarcină, lactație, menopauza), 3-10% din cazuri. Amenoreea secundara este una dintre cele mai complexe probleme de sanatate a reproducerii ca o femeie cu o astfel de încălcare avea întotdeauna de suferit infertilitate. încetarea spontană a menstruației indică o disfuncție gravă a organismului, care poate fi în planul de ginecologie examen, endocrinologie, psihiatrie.

Clasificarea amenoreei secundare

Printre amenoree secundar izolat adevărat și fals forma. În centrul adevăratei amenoreei este o încălcare a regulamentului neuroendocrină a ciclului menstrual. Cryptomenorrhea diagnosticat cu conservarea ovariana a funcției hormonale și schimbări ciclice în matke-, în acest caz, lipsa menstruatiei din cauza obstacolelor anatomice la fluxul de sange din uter si tractul genital. Cand sangele amenoreea fals se poate acumula în trompelor (gematosalpinks), uterului (hemometra) Sau vagin (hematocolpos).

În funcție de nivelul de hormoni gonadotropi care regleaza amenoree functiei menstruale sunt împărțite în:

  • hypogonadotropic, cauzate de leziuni organice ale hipotalamusului sau hipofizei;
  • hypergonadotrophic, din cauza disfunctii ovariene genetice, enzimatice sau alte etiologie autoimună;
  • normogonadotropic, din cauza patologiei uterine, PCOS, Factorii psihogene, malnutriție, activități fizice epuizante, hiperprolactinemia.

Cauzele amenoreei secundare

Dezvoltarea amenoreei secundare patologice pot fi asociate cu diverși factori anatomici, genetici, biochimice, hormonale, nervoase și mentale. Având în vedere etiologia și nivelul leziunii distinge amenoreei hipotalamice secundar, hipotalamo-hipofizo, adrenale, ovarian, uterin, origine psihogenă.

secundar amenoree hipotalamice observate la femeile cu insuficiență funcțională în „-adrenal-ovarian hipotalamo hipofizar“ - sindromul hipotalamic așa-numitele. Această patologie se dezvoltă sub influența unor boli frecvente virale sau infecții cronice, stres fizic și mental excesiv, o intervenție chirurgicală. De obicei, are loc în fetele 1-3 ani dupa menarha. Patogeneza sindromului hipotalamic asociat cu sistemul Hiperactivarea simpatoadrenalovoj si stimularea structurilor hipotalamice. În acest context, se înregistrează o creștere a secreției de LH, FSH, prolactina, ACTH, TSH, cortizol, aldosterona- declin în estradiol și progesteron, hormon de creștere. Ulterior, ca epuizarea sistemului simpatoadrenal, activitatea sistemului hipotalamo-hipofizo-suprarenalian este de asemenea redus, care este însoțită de amenoree secundară.

Nereguli în hipotalamus pot apărea, de asemenea, pe fondul unei pierderi semnificative de greutate corporală din cauza unei diete cu conținut caloric scăzut sau nervos anorexie. Este cunoscut faptul că, chiar pierderea de 10-15% în greutate și norma de vârstă fiziologică poate determina simptome ale amenoreei secundare și scăderea în greutate mai mică de 46 kg conduce la stimularea hipofizară insensibilitate la GnRH. O altă cauză hipotalamic amenoreea poate fi pseudogestație. Când acest sindrom au o secreție crescută de LH și sintezei prolactina cu inhibarea simultană a FSH.

secundar amenoree hipotalamo-hipofizo origine cel mai adesea asociat cu hiperprolactinemia funcționale și organice. Creșterea prolactina însoțită de scăderea sintezei gonadotropinelor, care are ca rezultat încetarea menstruației. hiperprolactinemia funcțională se pot dezvolta pe fundal hipotiroidism, lactatie prelungita, stres, avortul, lung psihotropă primirea, preparate hormonale COC. Cauzele organice ale hiperprolactinemia pot acționa tumori hipofizare (prolaktinoma). Tulburări ale regulamentului hipotalamo-hipofizo a ciclului menstrual sunt marcate cu sindromul Sheehan adenom hipofizar, TBI, neuroinfecțiile.

opțiune suprarenale amenoree secundara apare sindromul adrenogenital când, virilizare tumori suprarenale, hiperplazie suprarenala, Sindromul Cushing. Formele ovarian observate în sindromul ovarian eșec, sindromul ovarului rezistent, PCOS tumori ovariene, ooforitei, menopauza artificiala induse prin chirurgie sau radioterapie.

Mama formează amenoree secundară cel mai adesea asociate cu leziuni inflamatorii sau traumatice ale endometrului. distrugere endometriale poate avea loc, deoarece endometrita avorturi gonoreea sau etiologie tuberculoza, repetate și chiuretaj terapeutice și de diagnostic, ablatie endometriala. Astfel, ca urmare a deteriorării stratului bazal al uterului transformare ciclică endometru ca răspuns la stimularea hormonală și descuamare nu apar. Factori mai puțin frecvente printre amenoreei uterin gasit Sindromul lui Asherman, atrezia colului uterin din cauza electroconization de col uterin.

amenoree psihogenă sau stres este de aproximativ 10% din cazuri, printre alte forme de tulburări. Acesta poate fi declanșat de traumă emoțională acută sau cronică. Stresul amenoree apare adesea la femeile în timpul perioadelor de conflict armat și dezastre sociale, atât de des definită ca „timp de război amenoree.“ Stresul pe corp determină eliberarea unor cantități mari de ACTH, neurotransmițători care blochează secreția de gonadotrofina factor de eliberare, ceea ce duce la o perturbare a producției de gonadotrofine (FSH și LH) de către glanda pituitară și scad sinteza hormonilor sexuali de către ovare.

Forme de amenoreei secundare

Indiferent de cauzele amenoreei secundare, comune tuturor formelor este încetarea sângerării menstruale apărut anterior mai mult sau mai puțin regulat și infertilitate. Criteriul este considerat a fi absenta menstruatiei timp de 6 luni sau mai mult într-un rând. Alte simptome sunt variabile și depind de forma de amenoreei secundare.

amenoree psihogenă însoțită suplimentar astenonevroticheskih, depresiv sau sindroame hipocondriace. Pacienții notă a crescut de oboseala, anxietate, tulburări de somn, dispoziție de a depresiune, scăderea libidoului. poate fi confuz tahicardie, xeroza, constipație. Menstruația încetează brusc, perioada oligomenoree nr.Amenoreea pe fondul pierderii in greutate este însoțită de un deficit semnificativ în timpul VESA examenului medical a relevat hipoplazie a glandelor mamare și organelor genitale. Alte semne de malnutriție includ hipotensiune, bradicardie, hipotermie, hipoglicemie, constipație. Scăderea poftei de mâncare, se poate dezvolta o puternică aversiune la alimente și cașexie, indicând debutul anorexie.

Amenoreea secundara cu sindrom hipotalamic combinat cu pubertate precoce, obezitate, hirsutismul, prezența acnee și stry pe piele, distonie vasculară. Pentru amenoree asociată cu hiperprolactinemie, caracterizată prin galactoree spontană. plângeri frecvente cephalgia, amețeală, hipertensiune. Există tulburări psiho-emoționale: variabilitatea de starea de spirit, iritabilitate, reacții depresive.

Când formele ovariene de dispariție amenoreei secundare menstruațiilor frecvent precedată de o perioadă de oligomenoree. În istoria de pacienți - un început în timp util a menarhei si functia menstruale adesea normala. La un sindrom menstruației ovarului rezistent încetează la vârsta de 35 de ani, cu toate acestea, tulburări vegetative-vasculare caracteristice menopauzei premature lipsesc. Amenoreea asociată cu sindromul insuficiență ovariană, pe de altă parte, este însoțită de bufeuri, înroșirea feței, transpirație, dureri de cap.

Simptomul definitorie a amenoreei false sunt crampe în abdomen, cauzată de încălcarea fluxului de sânge menstrual. In endometrite cronice tulburări menstruale se dezvoltă treptat, în timp, intensitatea și durata scăderi lunare până la încetarea completă.

Diagnosticul de amenoreei secundare

Amenoreea secundara este diagnosticată pe baza istoricului și prezentarea clinică. Cu toate acestea, o sarcină mai dificilă pentru ginecologi, endocrinologi, neurologi, psihoterapeuți și alți profesioniști devine o formă de diagnostic diferențial al amenoree și determinarea cauzelor.

În clarificarea statutului ginecologică pacient în considerare vârsta la menarha, natura menstruației în istoria obstetrică trecut, transferat boli ginecologice si extragenitale, chirurgie și traumatisme, ereditatea, dieta, expunerea la stres si alti factori care afecteaza functia menstruale.

Legarea la inspecția amenoreei secundare sunt într-un scaun care deține testele funcționale (simptom elev, măsurarea temperaturii bazale a corpului, kolpotsitologiya), colposcopie, ecografie pelvine. Ca parte a diagnosticului diferențial sunt larg utilizate teste farmacologice: progesteron, estrogen si progesteron, clomifen, gonadotropine. Pentru detectarea patologiei intrauterine se realizează histerosalpingografie și histeroscopie. Atunci când formele ovariene de amenoree secundară laparoscopie de diagnostic informativ.

Pentru a identifica tulburările hormonale studiu arata TSH, T4, insulina, LH și FSH, estradiol, progesteron, testosteron, prolactina, ACTH, cortizol și alți hormoni în vedere amenoreei secundare destinate. Dacă suspectați o radiografie pituitara patologie este realizată pe mărturia sedla- turcesc efectuat CT sau RMN al glandei pituitare. Designul sondajului este inclus consultarea oftalmolog cu examinarea fundului de ochi (oftalmoscopie) și studiul câmpurilor vizuale.

Tratamentul amenoreei secundare

Opțiuni pentru tratamentul amenoreei secundare sunt strâns legate de forma sa. Terapia are ca scop abordarea cauzelor amenoreei, în măsura în care este posibil - restabilirea funcțiilor menstruale și reproductive.

Amenoreea secundara, in greutate cauzata de deficienta sau de anorexie este tratat împreună cu terapeutul și un nutritionist. Pacientii atribuit dieta bogata in calorii, cu mese mici frecvente, sedative, terapia cu multivitamine. Dacă acest context, nu există nici o recuperare spontană a ciclului menstrual, terapia hormonala este prescris pentru 4-6 luni. Pacienții cu forma psihogenă de amenoree este recomandat pentru a elimina declanșatori, normalizarea condițiilor de muncă și de petrecere a timpului liber. fizioterapie afișează: electroforeză endonazale, SHVZ masaj, balneoterapie.

În cazul în care cauza amenoreei este hipotiroidism, hormoni tiroidieni folosit cursuri lungi. Pacienții cu hiperprolactinemia este prezentat primesc bromocriptină, cabergolină, și analogii lor. Identificarea hipofizare macroadenom studiului este baza pentru tratamentul chirurgical sau de radiații.

Tratamentul formelor ovariene de amenoree secundară este de a numi o terapie cu hormoni ciclic, contraceptive orale combinate cu doze mici. La detectarea tumorilor ovariene necesită ovariectomia sau anexectomie (indepartarea fanere). În cazul în care atrezia canalului cervical produc lui sondare. Tratamentul aderentelor cavității uterine - operative prin hysteroresectoscopy. In procesele infectioase demonstrat atribuire terapia cu antibiotice cauzal. În viitor, pentru a îmbunătăți procesele metabolice în uter, este recomandabil să se efectueze terapie fizica - ultrasunete, electroforeză, diatermie în zona pelviană.

În cele mai multe cazuri, cu ajutorul unui tratament organizat în mod corespunzător poate realiza reluarea menstruației. recuperare predicție în ceea ce privește funcția de reproducere depinde de forma de amenoreei secundare.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Sindromul Neyroobmenno-endocrineSindromul Neyroobmenno-endocrine
AmenoreeAmenoree
Proba Estrogenul-gestagenovayaProba Estrogenul-gestagenovaya
Adeziuni intrauterine. Sindromul lui AshermanAdeziuni intrauterine. Sindromul lui Asherman
Stomac doare ca menstruația, dar ei nu sunt. Care este motivul?Stomac doare ca menstruația, dar ei nu sunt. Care este motivul?
AmenoreeAmenoree
Disfuncția menstruală (amenoree)Disfuncția menstruală (amenoree)
Amenoree secundarăAmenoree secundară
AmenoreeAmenoree
ClomidClomid

DuranHedt.com
Înfrumusețare Boala, simptome, tratament Medicină Diagnostic și analiză Echipament Sarcină Alimentația corectă Dicționar medical Miscelaneu